Hans van Uden

Hans is al ruim 35  jaar actief als kunstenaar. Aanvankelijk als schilder en graficus en de laatste 25 jaar als beeldhouwer in steen en brons. Het materiaal en de weerstand van de steen trekt hem aan. Het dwingt rust en reflectie af. Het dwingt hem tot reflectie op zichzelf en op de vorm die hij creëert. Tot drie jaar geleden hield hij zich uitsluitend bezig met het maken van beelden in natuursteen, hoofdzakelijk met hamer en beitel. Het model was zijn voornaamste uitingsvorm. De houding van een model is een stilstaand moment  tussen wat de mens meegemaakt heeft en wat er staat te gebeuren. Hoe een mens zichzelf ervaart is kern van hoe hij/zij zijn toekomst in stapt. Deze zelfbeleving van het model probeert Hans in een beeld te vangen. Hij kwam er steeds meer achter dat beweging  een belangrijke uitingsvorm is om deze zelfbeleving vorm te geven. Ook is het van belang wat de vorm teweeg brengt in de vrije ruimte. Daarom zocht hij een manier om deze beweging die hij in de steen zoekt door te zetten.

Staal is hierbij zeer geschikt materiaal. De vorm begint in de steen. Enerzijds door zijn oorspronkelijke vorm maar ook doordat hij hem met hamer en beitel bewerkt. De beweging die in de steen ontstaan is zet Hans met staal door de vrije ruimte in.  Daarmee toont het werk behalve wat er in de steen gebeurt ook wat dit doet met zijn wijdere omgeving. Hiermee introduceert hij een monumentale benadering. Naast zijn nieuwe werk in steen en staal blijft Hans werk maken in uitsluitend natuursteen. Echter krijgt dit nu meer een monumentale waarde dankzij het proces wat hij met steen en staal doormaakt.

De monumentale waarde van zijn werk werd ook door anderen gezien  en resulteerde in 2017 en 2018 in twee monumentale beelden.
Het beeld Samen op sportpak “de Schelle” in Nistelrode
Het beeld Verzoening: een ode aan Nelson Mandela in opdracht van de gemeente Bernheze.
Daarnaast zal vanaf 2019 de komende jaren de trofee voor de beste ondernemer en jonge ondernemer van de gemeente Bernheze door Hans gemaakt worden.

Delen

Disciplines

Delen

Archief

Opkomende activiteiten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijkse updates