Guido Godaert

Guido Godaert  – Nederland – Beeldhouwer

Van ‘iets maken’ word je – ik in elk geval – gelukkig. Ik kies vooral voor het maken van beelden, verscheiden in thematiek, techniek en materiaal. Het hout voor die beelden komt uit eigen, bescheiden bos. Begonnen met beelden uitsluitend uit hout. Dan proberen wat metaal er aan toevoegt, metaal gevonden langs de weg, restanten van andere klussen…Andere grondstof, gips bijvoorbeeld, in het werk ‘Apoptose’. Computeronderdelen in de ‘Bionische Appel’, diverse materialen in de ‘Aerosaurus’.
Steeds verkennen met welke techniek- onder andere zelf leren lassen -, met welk materiaal, een idee voor een beeld het beste vorm kan krijgen. Zelden van tevoren een precies uitgewerkt plan, het groeit tijdens het werken, de tegenslagen daarbij, suggesties van vrienden in de kunst… Geen formele kunstzinnige opleiding, heel ander beroepsleven gehad, aan het werk gegaan met wat zelf verworven basis technische vaardigheden, creatieve invallen, inspiratie door andere kunstenaars, door medecursisten bij beeldhouw cursusweken in Frankrijk. Soms wél een antwoord op de vraag: “waar komt je inspiratie voor dit werk vandaan?”, soms helemaal niet – dan ontstaat een beeld ‘zo maar’. Veel buiten bezig, ook met hout. Bij het verwerken van takken van knotwilgen (wilgen knotten!) uitgezocht hoe je de bast kan oogsten, drogen en verwerken zoals in de ‘Grote Appel’ is gebeurd.

In recent werk: ‘De nieuwe ruiters van de Apocalyps’ geef ik vorm aan actuele bedreiging van natuur en maatschappij door geopolitieke expansie,  Big Tech Data en Kunstmatige Intelligentie, aantasting van klimaat en biodiversiteit, aantasting van de rechtsstaat.

‘god’arte’ koos ik als kunstenaarsnaam…

Delen

Delen

Archief

Opkomende activiteiten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijkse updates