Bart Somers

Dit grote hoofd, geboetseerd uit massieve dikke stalen platen, heeft de staalkunstenaar gemaakt als tribute aan zijn moeder die jong is overleden.
Bart vertelt: ‘Ik laat in mijn werk altijd delen weg, dat is mijn manier van abstraheren. Daardoor zijn mijn beelden open, luchtig en bijna transparant. Bij dit beeld is aan de zijkant van het aangezicht een opening zodat je ín het hoofd kunt gaan zitten. Ik ben dan even dicht bij mijn moeder. Iedereen heeft een moeder, het is dan ook een beeld voor iedereen.

Hier op Ameland staat  het beeld voor een andere moeder: het is Moeder Aarde of Pacha Mama. Uit haar zijn wij geboren en op haar grond lopen wij rond. Maar wij verwaarlozen onze moeder. Wij putten haar uit, gebruiken achteloos al haar energie en laten wat overblijft als afval wegstromen in de littekens op haar gezicht.

In het hoofd staat een schrijftafeltje met papier en een envelop. Ga zitten en voel je veilig in de moederschoot van Pacha Mama. Schrijf dan een brief hoe jij met de aarde om gaat, of om zou willen gaan. Post die brief in de gigantische brievenbus die er naast staat. Jouw intentie of idee wordt door Kunstmaand Ameland al of niet anoniem gelezen en misschien wel gepubliceerd. Samen met alle bezoekers van Ameland bidden wij op deze manier voor Moeder Aarde en vragen haar vergeving voor onze zonden.

Op een dag tijdens de Kunstmaand nemen Bart en Cécile jullie graag mee in een voorstelling over Pachamama, Moeder Aarde.

Strandpaviljoen Sjoerd
Strandopgang Nes
Zaterdag 11 november worden er drie voorstellingen gegeven:
om 13.00 uur, 16.00 uur en om 19.00 uur
Vertelling met muzikale omlijsting van een gitarist

De voorstelling zal uit drie delen bestaan.

 • Het eerste deel gaat over mijn moeder, hoe zijn vanaf 1930 eenvoudig op een kleine boerderij leefde, min of meer in balans met de kleine gemeenschap in de Peel, Brabant.
  Ze stookten op kolen en de telefoon deed zijn intrede daar.
 • Vanaf mijn geboorte wordt dat snel anders. Ik heb wel de mogelijkheid om mijn moeder
  te eren met een groot beeld van/voor haar. Als je in het of haar hoofd gaat zitten,
  ben je even heel dicht bij een dierbare die er niet meer is: Het is een beeld voor alle moeders.
  Als je nog abstracter denkt, of een spiritueel niveau opschuift, staat het grote hoofd voor
  Moeder Aarde, of Pachamama. Jij kunt in het beeld gaan zitten en een brief schrijven hoe jij je verhoud tot de aarde. Deze brief kan je posten in de enorme brievenbus die naast het beeld staat .
 • Nu neemt Cécile van Puijenbroek, een Havo scholiere van 15 jaar het over.
  Zij vertelt háár verhaal over Pachamama en hoe haar generatie om zal gaan met haar.
  Cecile is erg cultuur- en milieu bewogen en zij zal de ster van de avond worden.

Inschrijven via Strandpaviljoen Sjoerd voor vrijdag 10 november 11.00 uur
Kosten € 8,50 inclusief kop koffie of thee en gebak

Delen

Disciplines

Delen

Archief

Opkomende activiteiten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijkse updates