Anneke Mulder

“Via Suriname terug naar mijn roots in de Beemster.”

Anneke Mulder (Beemster 1955) volgde na haar opleiding Textiel aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming (1983) cursussen keramiek waar ze aanvankelijk weinig mee deed. Dat veranderde in Suriname waar ze in 2011 en 2012 woonde. Een jaar lang werkte ze onder leiding van beeldend kunstenaar Soeki Irodikromo met Surinaamse klei, ruw gewonnen uit bauxietmijnen en door haarzelf verder geprepareerd.

De inspiratie kwam uit de rijkdom van thema’s in de natuur van Suriname. Terug in Nederland bleek echter ook de klei in haar eigen omgeving geschikt voor eigenzinnige toepassingen. Inmiddels werkt ze deels met klei uit de Beemster, Purmer en Katwoude. Klei winnen is letterlijk graven in het verleden. De scherven en pijpenkoppen die uit de polder en haar moestuin omhoogkomen, neemt ze mee in haar werk.

Natuurlijke, organische vormen en de thema’s verleden en verval hebben daarin een centrale plaats. Ze experimenteert met vormen, kleisoorten, engobes en pigmenten. “Mijn werk zal echter nooit heel precies of perfect zijn. Het thema verval en verleden zie je altijd terug, in wat ik ook maak”.

 

Delen

Disciplines

Delen

Archief

Opkomende activiteiten

Thuis op Ameland

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijkse updates