Yvonne Metzemaekers

Kunst discipline Schilderijen Locatie Kunstmaand Ameland Website www.ymetzemaekers.nl
Yvonne Metzemaekers

Talloze omzwervingen maakte ik met een werkschip van de Waddenzee.

Varen met tien kilometer per uur bepaalt mijn kijken. Langzaam verglijden water en landschap. Mijn blik tast traag kade, water, hijskranen, onderkanten van bruggen en binnenkanten van sluizen af. Ik raak in een dromerige stemming. Op de huid van de schepen zie ik roest, klinknagels, afgeschuurde verflagen, doorschemerende onderschilderingen, krassen, tekens, letters, cijfers, droog, nat… Op de huid van schepen trekken schilderijen aan me voorbij. Containers rijzen op als abstracte, afgebladderde kleurvlakken.

Ik denk aan Wabi Sabi, de Japanse esthetiek van de vergankelijkheid, de tand des tijds. Het patina door verslijten en repareren, geeft een object individualiteit en schoonheid. De verweerde kleuren, de roest en de krassen op de huid van schepen en scheepslading, ontstaan door wind, water en tijd, zijn uitdrukking van hun geschiedenis.

In mijn verbeelding ontrolt zich een compositie van fragmenten van een imaginair maritiem landschap. Dit is de inspiratie voor de samengestelde, gestapelde schilderijen op de huid van het canvas, die u hier ziet.

Yvonne Metzemaekers heeft de Gerrit Rietveld Kunstacademie Amsterdam afgerond. Schilderijen van Yvonne Metzemaekers zijn in bezit van diverse particuliere collecties en zijn aangekocht door de Stichting Beeldende Kunst Amsterdam. Ook heeft zij in opdracht gewerkt voor deze stichting.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors