Wout van Doornik

Kunst discipline Keramiek Locatie Kunstmaand Amland 2022 Website www.pottenbakken-ossenzijl.nl
Wout van Doornik

Wout van Doornik is keramist en woont in Ossenzijl, een dorpje in de Weerribben (NW Overijssel) Daar, aan de Kalenbergergracht, is zijn atelier, waar hij werkt en ook verkoopt. Hij werkt alleen met porselein en is gegrepen door de magische witte kleur, de hardheid, de doorzichtigheid en de klank ervan. Alles wat hij maakt, draait hij op het pottenbakkerswiel. De decoraties van gepigmenteerd porseleinslib brengt hij met het penseel aan, waardoor Ieder stuk uniek is.

De objecten hebben stereometrische vormen: cilinders, kegels; de decoraties, in blauw, rood en geel (de drie hoofdkleuren) bestaan slechts uit vlakken en lijnen.

Bij Wout vind je geen organische vormen, decoraties of kleuren. Hij wil juist dat wat hij maakt het aardse ontstijgt. De geaardheid van het porselein, de witheid, de hardheid, de klank inspireert hem daartoe. Wout maakt gebruiksgoed. Zijn specialiteiten zijn hoge rechte vazen en ultra dunne, doorschijnende potten, die zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant zijn gedecoreerd. Beide decoraties vormen bij lichtinval één geheel.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors