Tom Thijsse

Kunst discipline Grafiek Locatie Roomskatholieke Kerk, Nes Website www.tomthijsse.nl
Tom Thijsse

Tom Thijsse (1945) werkt in Muiden nog elke dag aan zijn prentenoeuvre: meerkleurenhoutsneden en kleine zwart-wit lino’s al beheerst hij alle grafische technieken. Zijn leermeesters zijn Ap Sok, Henk Broer en Lex Metz. Ook Maarten Krabbé is zijn leermeester. Tom is bevriend met zijn zoon Jeroen.

Tom Thijsse was docent aan de Rietveld Academie (van 1975-2010) en aan de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten in Den Haag (1993-2008). Op Ameland worden zijn meerkleurenhoutsneden getoond, maar hij heeft ook een voorliefde voor het werken in zwart-wit, voor de klare lijn. In 1999 werkt hij in Japan om de techniek van de Japanse woodblockprinting nog beter onder de knie te krijgen. In 2007 won hij de Grand Prix van de Trinnial Miniprint Finland in Lahti.

Voor elke kleur maakt hij een nieuw blok. Hij maakt soms ook series prenten, die hij zelf in boekvorm inbindt. Hij exposeerde in Taiwan, Singapore, India, Maleisië, Japan, Finland, Duitsland, Engeland, Israël en Spanje en natuurlijk in eigen land. Zijn werk is in de collecties van Boymans van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Meermanno en Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst. Jasper Krabbé, die les van Tom Thijsse heeft gehad, noemde hem in een boek de hedendaagse Hokusai.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors