Theodora Plas

Kunst discipline Installatie, Mixed-media Locatie Westerlaankerk, Hollum Website www.theodoraplas.com
Theodora Plas

Tijdens Kunstmaand Ameland toont Theodora Plas de serie Between light and darkness. Haar zowel abstracte als figuratieve werken verbeelden enerzijds de donkere kant van het leven, anderzijds tonen ze het licht dat altijd schijnt en hoop biedt. Een installatie met tientallen schoenen bungelend aan dunne draadjes danst in de wind, en is tegelijkertijd een metafoor voor het wegvallen van de grond onder de voeten, de weg kwijt zijn en hem weer vinden. Op Ameland brengt Plas in twee kleinere installaties een hommage aan twee mensen die, ieder binnen een heel andere context, de grond onder hun voeten verloren, overleefden en hun blik toch wisten te richten op het licht.

Between light and darkness is ook een heel persoonlijke tentoonstelling. Theodora Plas wilde allang het verleden van haar vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp zat, omzetten in iets positiefs. Al jong verdiepte zij zich in de holocaust, later bezocht zij concentratiekampen om, toen nog onbewust, mede het verleden van haar familie te begrijpen. Zij werd gegrepen door de foto’s van de kampen en verwerkte die in haar schilderijen. Het werden zeer directe figuratieve beelden die nauwelijks meer iets verborgen.

Zij zag in de foto’s en haar schilderijen parallellen met de mensen die in de 21ste eeuw moeten vluchten voor verwoesting, die huis en haard achterlaten en op zoek gaan naar een veilig heenkomen. Ze zag ook een parallel met het leven van iedereen; perioden waarin we de weg kwijt zijn, ons ontheemd voelen en vanuit de duisternis het licht weer opzoeken.

Naast de donkere schilderijen hangen abstracte lichte, hoopvolle werken. Ze zorgen direct voor tegenwicht en laten zien dat hoe donker de tijden ook zijn er altijd een mogelijkheid is om licht te ontdekken en liefde te brengen.

Theodora Plas studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag ( 1975-1980). Sindsdien werkt ze als zelfstandig beeldend kunstenaar en exposeert ze veel in binnen- en buitenland. Haar abstracte werken kenmerken zich door verticale banen en een intens doch ingetogen kleurgebruik. Kenmerkend voor haar werk is tevens het gebruik van veelal handgeschreven tekst.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors