Ruud Lanfermeijer

Kunst discipline Schilderijen Locatie Kunstmaand Ameland
Ruud Lanfermeijer is behalve beeldend kunstenaar en interactive performance designer/ scenograaf ook curator en docent en heeft vele tentoonstellingen, scenografieën , installaties en performances in Nederland, Ierland, USA op zijn naam staan: o.a The New museum for Contemporary art in New York, Stedelijk museum Amsterdam, Frans Hals museum, Stedelijk museum Het Domein Sittard, Rijksmuseum Kasteel het Nijenhuis, Rijksmuseum Twente, Stedelijk museum Het Prinsenhof, het Fries museum, Kröller Müller, Noord Brabants museum, Impact Festival, Nederlands filmfestival, Tetem kunstruimte in Enschede.
 
Hij is als docent verbonden aan het Rijksmuseum in Amsterdam en de Mastersopleiding Scenography van de HKU en is tevens docent en studieleider van de afdeling Interactive performance design bij de faculteit Theater van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht.
 
Voor de kunstmaand Ameland werkt hij aan het project Hochwasser waarvan de verkoop opbrengst gaat naar de getroffenen van de overstroming in het Ahrdal. De plek waar de kunstenaar sinds 2010 woont en werkt :
“14 juli werd Altenahr, het dorpje in het Ahrdal in Duitsland waar ik inmiddels meer dan 10 jaar woon, overspoeld door een ongelooflijke hoeveelheid water. Na een aanhoudende regen van enkele dagen steeg het waterpeil van het idyllische riviertje de Ahr 9 meter en sleurde complete huizen, auto's en mensen mee. Een catastrofe. Ons huis is gespaard gebleven omdat het op een klein bergje staat. Altenahr is verwoest. Mensen zijn alles kwijt. Hun huis , huisraad, kleren, foto's, hun hele leven werd in een middag en een nacht compleet weggespoeld. Ik moet iets doen.
Ik ben begonnen aan een serie schilderijen waarmee ik deze ramp documenteer. De opbrengst van de verkoop van de werken gaat naar de getroffen mensen hier in Altenahr.”

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors