Luc ten Klooster

Kunst discipline Projecten Locatie Juttersmuseum, Buren Website www.lucunique.nl
Luc ten Klooster

Luc ten Klooster zal in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude onder de titel ‘Voetstappen in het zand’, een foto-video-tekstproject presenteren rond de Amelandse legende van heks en strandjutter Rixt van het Oerd.

Naar een Amelands volksverhaal, een verhaal van alle tijden, een verhaal over het leven. De volkslegende van Rixt van het Oerd, de Waddenzee en het woeste landschap rond het meest oostelijke deel van Ameland inspireerden Luc ten Klooster tot het maken van een installatie in beeld en tekst. Sinds schoolmeester P.J. Braaksma in 1889 het verhaal op schrift stelde, leeft Rixt voort als een kromgegroeide oude heks, maar heeft dit volksverhaal geen diepere lagen in zich? Was ook Rixt niet ooit een blijmoedige, jonge vrouw? Zijn de emoties van liefde en haat, van eenzaamheid, verdriet en onmacht die haar leven later gaan beheersen geen universele emoties zoals wij die al in de Griekse mythologie aantreffen? Rixt wordt verstoten door de gemeenschap waarin zij opgroeide, alleen omdat zij anders is dan haar omgeving. Zij is een vluchtelinge in eigen land, die zich op een onherbergzame plek terugtrekt en daarmee ook vlucht voor zichzelf. Haar zoon neemt afstand van haar ellende door de wijde wereld in te trekken. Een zoon wiens dood haar tot waanzin drijft, mede omdat zij die dood zelf veroorzaakt heeft. De zware strandjutterszak die Rixt achter zich aansleept door het woeste en eenzame oerlandschap bevat niet alleen haar gejutte leeftocht, maar ook de lasten van haar tocht door het leven.

Op zaterdag 2 november wordt in de tuin van het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude twee keer een Rixt-performance gegeven van ca. 10 minuten. Performster Ilse Peters stond ook model voor Rixt van het Oerd in de foto-video-tekstinstallatie 'Voetstappen in het zand' van Luc ten Klooster. Aanvangstijden 14.00 uur en 15.00 uur. De performance gaat onder alle weersomstandigheden door! Het publiek wordt gevraagd plaats te nemen buiten de tuin langs het hekje aan de Burgemeester Oudweg.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors