PingAn Brouwers

Kunst discipline Sieraden Locatie nog onbekend, volgt later Website www.pingform.wixsite.com/art-jewelry
PingAn Brouwers

“Creëren is spelen, experimenteren met ideeën, het verbazen van jezelf, een balans vinden tussen je gevoel en je ratio. Vanuit mijn culturele achtergrond en ontwikkeling als beeldend kunstenaar heb ik een eigen vormtaal die mij veelal onderscheidt van andere edelsmeden. Mijn stijl heeft Oriëntaalse invloeden en uit zich in verfijning en detaillering waarbij ik vooral gebruik maak van symboliek die afkomstig is uit verhalen, legendes en hedendaagse realiteit.”

“Naast een bijzondere collectie sieraden maak ik trouw- en verlovingsringen en - sieraden bij zwangerschap en geboorte. Ook creëer ik gedenkringen om een overledene mee te eren, symbolische hiernamaals-ringen. Ieder jaar maak ik een aantal betover-ringen, heel organisch in kleur en vorm.”

Ruim vijftien jaar werk ik aan de 'Zilvervloot', dit is een armada van bootjes, schepen, sloepen, wrakken waarbij ik mij laat inspireren door woorden als veerboot, luchtschip, huwelijksbootje, zuipschuit. Uiteindelijk verras ik mezelf met het resultaat dat niet van tevoren is vastgelegd en wat ontstaat tijdens het proces. Dat zie je ook terug in mijn sieraden voor speciale gelegenheden, vaak met een artefact waarin het sieraad kan worden opgeborgen en tentoongesteld.

Ping An Brouwers werd in 1958 te Jakarta geboren. Toen hij zes jaar was verhuisde hij met zijn Chinese moeder en Hollandse vader naar een dorp in Gelderland, waar hij een deel van zijn schooltijd doorbracht. Later woonde hij in zijn vaders caravan in Dordrecht op een afgelegen plek onder de Moerdijkbrug om zijn examens voor te bereiden: daar droomde hij voor het eerst over beeldend kunstenaar worden.

“In die tijd begon ik gedichten te schrijven, om mijn alleenzaamheid onder woorden te brengen. Na deze periode en een gelukkig niet voltooide dienstplicht vestigde ik mij in Den Haag en werd gezel bij een éen-mans juweliersbedrijf. Zo kon ik mij in het vak van edelsmid specialiseren; mijn lang gekoesterde jongensdroom was uitgekomen. Ondertussen werkte ik als beeldend kunstenaar in een atelier aan de Boekhorststraat. Toen dit werd gesloopt, kwam ik in mijn huidige atelier terecht aan de Nieuwe Molstraat, waar ik sindsdien als edelsmid werk en lesgeef.

“In 2006 werd ik blij verrast door een 1e prijs in de categorie metal-clay, dat uitgeschreven was door een groothandel in edelsmid-materialen 'Rings and Things' in de USA; het betrof een hanger genaamd de Soulkeeper.” “ Vanaf 2000 verbleef ik een aantal jaar in Zuid Frankrijk en begon daar een atelier/galerie. Terug in Den Haag in 2003 initieerde ik de open atelierroute Den Haag voor een periode van twee jaar. “Ook was ik in 1996 toegetreden tot “galerie Zone” in Leiden, een collectief voor toegepaste- en beeldende kunsten met een eigen winkel waarvan ik tot 2008 deel uitmaakte.’

“Tegenwoordig treed ik met mijn werk naar buiten in de vorm van exposities én projecten, zoals de Open Ateliers Den Haag en de Kunst10Daagse Bergen.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors