Petra Verhees

Kunst discipline Beelden, Glas Locatie Qurios, Hollum Website www.petraverhees.nl
Petra Verhees

Petra Verhees, Helden, 1957. Opleiding 1976-1977 Koninklijke academie Kunst en vormgeving ’s-Hertogenbosch, 1991-1995 Academie Beeldende Kunst Maastricht afd. monumentale vormgeving.

Ben een natuurmens. Maakte maandenlange trektochten te voet en per fiets door Europa. De indrukken omtrent natuur en landschappen onderweg opgedaan zijn een blijvende inspiratiebron. Ik ontdekte steeds weer terugkerende structuren in de natuur, een soort bouwschema’s , die onderwerpen die inhoudelijk niets met elkaar te maken hebben toch met elkaar verbinden. Werp een steentje in het water of kijk naar de jaarringen van een boom: dezelfde concentrische cirkels. Zie het badwater wegstromen in het afvoerputje of bezie een satellietfoto van een orkaan: dezelfde spiraalvorm. Dergelijke natuurlijke structuren (ik onderscheid cirkels, spiralen, straalvormen en groeivormen) kun je steeds terugvinden in mijn werk. Ook het landschap pur sang wordt steeds belangrijker, met name bomen.

De keuze voor het materiaal glas is een toevallige; ik noem mezelf dan ook geen glaskunstenaar. Ik werkte een poos lang met water als thema en was gegrepen door de weerspiegeling en lichtbreking. Water kun je echter moeilijk vormgeven. Toen ik een stuk gebroken glas bestudeerde zag ik dezelfde lichtbreking en weerspiegeling en zelfs dezelfde kleur als ik in water zag. Vanaf toen ben ik met (blank) glas gaan werken. De kleuren die ik toevoeg zijn allen van natuurlijke aard en oorsprong: koper, goud, zilver, zand en oxides.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors