Peter ten Lohuis

Kunst discipline Schilderijen Locatie Kunstmaand Ameland Website www.petertenlohuis.nl
Peter ten Lohuis

Hij schildert stukken van het lijf, zonder hoofd en dus zonder gezicht, om tot de essentie van het lijf te komen. In zijn atelier fotografeert hij zijn modellen. Van die foto’s maakt hij uitsneden die de basis vormen voor de schilderijen.

De doeken bestaan niet uit een traditioneel wit doek, maar uit damast geweven stoffen of zijn onbewerkt linnen. Deze worden opgespannen en geprepareerd, zodat je erop kunt schilderen. Het doek is de huid, zoals een beeldhouwer de nerf van het hout of de structuur van de steen gebruikt, gebruikt hij de stof. Textiel speelt een belangrijke rol in zijn leven. Zijn vader stond als twaalfjarige jongen al achter het weefgetouw, zijn moeder was coupeuse en zelf heeft hij talloze textielbedrijven over de gehele wereld bezocht.

Hij wil zowel de stof als de schildering laten zien, waarbij twee werelden bij elkaar komen. Zowel de stof als de schildering is autonoom maar vormen ook weer een geheel. Hij maakt bewust gebruik van olieverf en oude technieken, als verwijzing naar de oorsprong van onze kunst en om de traditie van het naakt in de kunst vast te houden. Zo gebruikt hij nog steeds materialen als loodwit, hazenhuidenlijm, damarhars, standolie en terpentijn.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors