Marjan Smit

Kunst discipline Glas, Diverse technieken Locatie Kunstmaand Ameland Website www.marjansmit.nl
Marjan Smit

Glaskunstenares Marjan Smit maakt aan haar branders kleurrijke fantasiebeestjes waarin soms inktvisjes, zeepaardjes, plankton te herkennen zijn. Soms lijken ze nergens op, ze zijn volledig ontsproten aan haar ongeremde fantasie.

Met glas kun je ongelooflijk veel doen want er zijn talloze technieken waarmee je alles uit je fantasie kunt verwezenlijken. Maar dan moet je echt de tijd nemen om het vak te leren en alle ambachtelijke vaardigheden onder de knie te krijgen. Het begint met sandcasting ; simpel gezegd het gieten van vloeibaar glas van 1240 graden celsius in een mal van gietzand. Dat gebeurt in twee stappen zodat er tijd en ruimte is om de reeds gemaakte fantasievolle elementen van glas, koper of zand in het stollende glas te plaatsen. Het resultaat is speels, onverwacht kleurgebruik en stoere lijnen. Het verfijnde branderwerk geeft verrassende resultaten: op de massieve gietvor, komt een wolk van borosilicaatglas. En daar laat Marjan Smit haar fantasie de vrijde loop gaan: bloemetjes, kikkerdril, meeuwen, wijnranken, pijlinktvisjes,…een kroon vol fijnzinnige details, maar vormt wel degelijk een eenheid met het gegoten object dat als basis dient.

Marjan Smit maakt gebruik van de faciliteiten van Het Glazen Huis in Lommel, centrum voor moderne Vlaamse glaskunst. Marjan Smit– Glas in sandcasting techniek in combinatie met branderwerk.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors