Mariëlle Buckinx

Kunst discipline Objecten Locatie Qurios, Hollum Website www.maritimo-ameland.nl
Mariëlle Buckinx

De in het Limburgse Geleen geboren kunstenares woont sinds 1999 op Ameland. Het strand werd daar haar “achtertuin”, goed voor eindeloze wandelingen en gevuld met inspiratie, in de vorm van vogels, golven en geluiden. Iedere strandwandeling levert de ene keer een jerrycan of een brok hout, de andere keer een schedel, veren of een mooi stuk touw.

Daarbij is niet onbelangrijk voor haar: het strand blijft een beetje schoner achter. Uit deze variëteit aan gejutte materialen ontstaat haar werk. Het werkproces kan verschillende ingangen hebben. Wanneer materialen een specifieke vorm en kleur hebben, kan zij zich daardoor in haar onderwerpkeuze laten leiden. Zo krijgt een strandvondst soms amper de tijd om te drogen en ligt een onderdeel een andere keer jaren te wachten op zijn plek in een beeld of een reliëf.

Het gejutte materiaal wordt aangevuld met materialen “uit de oude doos”; stukjes koper, leer, enz.

Dit jaar was het kunstmaandthema “Beweging” voor Mariëlle aanleiding om te spelen met kleine mechaniekjes, veren en balans. Metalen veren in dit geval. Daarnaast was er weer een collectie gejutte (vogel-)schedels gedroogd en schoongemaakt en klaar voor gebruik. De collectie van dit jaar bestaat dan ook uit de combinatie van deze twee gegevens en heeft als werktitel: “Te land, ter zee of in de lucht”. De serie bestaat uit vogelachtige figuren die op de een of andere manier in beweging zijn.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors