Mariëlle Buckinx

Kunst discipline Objecten Locatie Burgemeester Waldaschool, Nes Website www.maritimo-ameland.nl
Mariëlle Buckinx

De in het Limburgse Geleen geboren kunstenares Mariëlle Buckinx woont sinds 1999 op Ameland.

Het strand werd daar haar ‘achtertuin’, goed voor eindeloze wandelingen en gevuld met inspiratie in de vorm van vogels, golven en geluiden. Iedere strandwandeling levert daarnaast bruikbaar materiaal op. De ene keer een jerrycan of een brok hout, de andere keer een schedel, veren of een mooi stuk touw. Daarbij is niet onbelangrijk voor haar: het strand blijft een beetje schoner achter.

Uit deze variëteit aan gejutte materialen ontstaat haar werk. Het werkproces kan verschillende ingangen hebben. Wanneer materialen een specifieke vorm en kleur hebben, kan zij zich daardoor in haar onderwerpkeuze laten leiden.

Zo ontstond dit jaar - voor de kunstenares zelf onverwacht - Het blauwe paard, waarin het paard uit de titel ’s ochtends tijdens het jutten werd opgeraapt en diezelfde middag al een plek in een beeld kreeg. Het paardje gaf aanleiding te spelen met kleur, compositie en - niet onbelangrijk - het onderwerp.

Met deze molen sloeg ze namelijk een nieuwe richting in; bouwsels. Ze bouwde huisjes, hijskranen werktuigen en méér - soms losjes gebaseerd op de werkelijkheid, vaker volledig verzonnen. Hiervoor moest Mariëlle anders gaan jutten.

Had zij eerder voor haar vogels organische stukken hout nodig, nu waren het juist de balken die bruikbaar bleken. Daarnaast zocht ze cijfers, letters en teksten. De veren maken de werken compleet.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors