Margriet Barends

Kunst discipline Beelden Locatie nog onbekend, volgt later Website www.bijdekunstenaars.com
Margriet Barends

Professor Bronner (1881-1992) ontwikkelde met zijn beeldhouwlessen aan de Rijksacademie in Amsterdam een nieuwe kunstkennis. Hij wordt beschouwd als de oprichter van de groep ‘De Figuratieve Abstractie’.

Dit was het begin van de “Nieuwe Beelding”, waarna verschillende bewegingen ontstonden, zowel in Nederland (Amsterdamse School, De Stijl) als in andere Europese landen (bijvoorbeeld in Duitsland, Bauhaus en Frankrijk, kubisme). De verschillende bewegingen volgden elkaar snel op. Honderd jaar later zijn de invloeden van deze beweging nog steeds terug te vinden in de hedendaagse kunst. De basis van mijn ontwikkeling zijn de lessen van mijn leraar Jan van Luijn (1916-1995). Hij was een leerling van prof. Bronner.

Gedeeltelijk is mijn werk daarom zichtbaar verbonden met werk uit deze interessante tijd. Hoewel er duidelijke overeenkomsten zijn (kijkers noemen mijn werk soms kubistisch), heeft mijn werk zich op zijn eigen manier ontwikkeld. Door me te beperken tot vlakken en lijnen (vooral in ‘Stille Momenten, gebogen in Koningin’, of de combinatie van de twee ‘Staande vrouwentors’) kom ik tot de essentie van het onderwerp. De beperking geeft het beeld een dieper niveau, wat voor mij leidt tot een interessante vorm en een krachtig beeld zonder franje: de essentie wordt zichtbaar.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors