Lotta Söder

Kunst discipline Glas Locatie Juttersmuseum, Buren Website www.lottasoder.se
Lotta Söder

In mijn werk ligt de nadruk op de kwetsbaarheid van het leven en de schoonheid van de imperfectie. Mijn werk beweegt zich tussen abstract schilderen en fotoprints, teksten en historische fragmenten, een soort poëtische, archeologische vondsten uit een innerlijk leven.

Historische afbeeldingen, volkskunst, oude weefwerken, iconen, restanten van gebouwen, Egyptische sculpturen en het dagelijks leven inspireren me. Net als landkaarten en oude patronen. Ze vertellen me over onze verbondenheid door tijd en ruimte, een verlangen naar schoonheid, liefde en communicatie. Een wens om te scheppen en te ontdekken.

Ik maak mijn werk vooral van onbewerkt vuurgepolijst glas (floatglass), beschilderd en bedrukt met glasverf, gestookt en ‘gefused’ in verschillende lagen. De mozaïekstukjes vormen een belangrijk deel van mijn stukken. Elk stukje is uniek, mooi en tegelijkertijd klein en oneffen, maar samen vormen ze het grotere geheel, een nieuw patroon.

De dragers bestaan uit collages van patronen, tekstfragmenten en plattegronden uit de hele wereld, die ik samenbreng in een nieuwe context. Door de dragers van glas te maken, benadruk ik de breekbaarheid en waarde van deze eenheid.

De glasschildering maak ik in mijn atelier, waarna ik deze overdraag aan een glasblazer. Ik houd ervan te bedenken dat mijn werk later opduikt als archeologische vondst, in de handen van iemand die onze tijd en waarden probeert te begrijpen. Dan zullen ze in één stuk patronen zien uit de hele wereld. Een geheime boodschap.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors