Joke Visser

Kunst discipline Keramiek, Mixed-media Locatie Sorgdrager Museum, Hollum Website www.atelierdeontmoeting.nl
Joke Visser

Joke Visser laat zich in haar werk graag verrassen en beperkt zich daarom niet tot klei. Ze werkt met verschillende materialen en combineert traditionele en experimentele technieken. Ze maakt keramische sculpturen die een nieuw evenwicht vinden in verbinding met contrasterende materialen. Thema’s als kwetsbaarheid, puurheid en esthetiek staan centraal in haar werk. Het gaat haar om het ritueel van het creëren, het fysieke van de ritmes.

Vanuit de intentie zichzelf te verwonderen ontstaat een zoektocht naar materialen en technieken. Het materiaal is daarin leidend en de klei het vertrekpunt. Visser rekt de grenzen van klei op door het te combineren met garens, metaaldraad en vacht van schaap of geit. Het experiment leidt tot een nieuw beeld waarin de tegengestelde materiaalbeleving het geheel versterkt. Proces, tijd en ruimte zijn belangrijke aspecten van Vissers werk. natuurlijke materialen, zoals klei, steen, garens eisen discipline en zorgvuldigheid, die daarmee onderdeel worden van het afgeronde werk. Voor een deel van haar werk maakt Joke gipsen mallen.

Bestaande vormen uit de natuur, zoals eieren, zaaddozen en venkels, zijn gewillige modellen. Natuurlijke vormen krijgen in al hun puurheid gestalte. Het ambachtelijke proces, van het maken van de mal tot het gieten en afwerken van het object, geeft ieder werk een persoonlijk karakter. Het gebruik van mallen maakt het mogelijk om installaties te creëren waarin de kracht van herhaling het beeld bepaalt. Hiervan zijn Vissers ‘landschappen’ stille getuigen.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors