Helga Friedrichs

Kunst discipline Sieraden Locatie Kunstmaand Ameland Website www.helga-friedrichs.de
Helga Friedrichs
Ik woon en werk al jaren in het kunstenaarsdorp Worpswede, in het noorden van Duitsland. En ben lid van de 'Mokume-Gane-Artists', kunstenaars die delicate afbeeldingen in metaal maken met behulp van energieverslindende technologie.
 
De Japanse techniek Mokume-Gane betekent 'houtnerf in metaal'. De oorsprong ligt in de Japanse kunst van het zwaardsmeden, Damascus staal. Om een Mokume-Gane baar te maken, las ik ongeveer 20 dunne platen zilver, koper of goud. Door smeden, embossing, walsen, frezen en draaien worden deze staven zo bewerkt dat de meest uiteenlopende patronen ontstaan, organisch vloeiend of grafisch. Deze platen verwerk ik in combinatie met zilver, goud, parels of edelstenen tot sieraad. Een magisch metaal - de fascinatie van Mokume-Gane.
 
Naast traditionele goudsmeedtechnieken houd ik mij ook bezig met vouwvormen. Oorspronkelijk gebruikt door kopersmeden in grote objecten, werk ik sieraden van 0,3 mm dunne zilveren platen. Ik vouw ze als origami papier, smeed verschillende vormen en vouw het plaatwerk. Zo ontstaan grootformaat, lichte, maar stabiele sieraden in bizarre kronkelende vormen.
 
Foldforming en Mokume-Gane, twee oude metaaltechnieken die ik herinterpreteer.
 
Sieraden zijn echter niet alleen een prachtig gezicht bij mensen, maar kunnen ook als object een lust voor het oog zijn. De Mokume-Gane-tekening is terug te vinden in ebbenhouten objecten waarop sieraden worden gepresenteerd. Het combineert edelmetaal met het natuurlijke materiaal ebbenhout.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors