Heide Nonnenmacher

Kunst discipline Keramiek Locatie nog onbekend, volgt later Website www.nonnenmacher-design.de
Heide Nonnenmacher

De opwarming van de aarde door de wereld moet ons doen handelen, denken en nadenken, maar er niet toe leiden dat we het opgeven en tot ontslag leiden. Als keramiekkunstenaar en kritisch waarnemer van onze wereld vond ik het idee leuk van Christoph Thun-Hohenstein (algemeen directeur van MAK Wenen), die zei dat het ook een onderwerp kan zijn voor kunstenaars om 'maatschappelijk verantwoorde klimaatbescherming' centraal te stellen in hun creatieve proces.

140 miljoen jaar geleden was er in het gebied waar ik woon een Jurassic Sea. Deze zee droogde uit, maar het leven ging door. Vormen van voormalige koraalriffen getuigen van die tijd en zijn nu voor mij een grote inspiratiebron. Ik benader actuele gebeurtenissen, de gevolgen van klimaatverandering op koraalriffen met het beangstigende effect van koraalverbleking en het uitsterven van verschillende soorten.

Mijn benadering is zowel filosofisch als vanuit een ontwerpaspect van vormen met de volgende bedoeling: Waar komen de levende wezens van het rif vandaan? Waar gaan ze heen als het water opwarmt of stijgt? Hoe kunnen ze overleven of muteren? Bijvoorbeeld wanneer ik artistiek vertaal op welke manier een eencellig organisme kan reproduceren of muteren of hoe een nieuw wezen zich kan ontwikkelen. Plots ontstaan er vormen, bestaande uit polymere structuren die hun bestaan manifesteren door hijgen, hangen of liggen met gescheurde openingen.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors