Guus Hellegers

Kunst discipline Beelden Locatie DAY - Design, Hollum Website www.hellegers.com
Guus Hellegers

In 1937 ben ik geboren in Brabant en als klein kind was klei voor mij altijd al spannend, ik speelde daar graag mee en dat is nooit opgehouden. De Koninklijke Academie in Den Haag was de enige academie waar je meteen in het eerste jaar je eigen keus kon maken. Voor mij: beeldhouwen.

Daarna kreeg ik een beurs voor het Nationale Hoger Instituut in Antwerpen, een goede periode om af te kicken van de opleiding in Den Haag. Vervolgens vestigde ik me in Den Haag (1965) en in 1972 verhuisden we maar Friesland.

Mijn werk bestaat grotendeels uit bronzen beelden zowel vrij werk als in opdracht. In 1987 kreeg ik door een ingreep van een chiropractor meer energie en ben toen ook in steen gaan werken.

In steen maakte ik een serie poorten, eerst in leisteen, later ook in marmer. Het bleek heel belangrijk om ze te maken. Ik kreeg een opdracht voor een poort in Wolvega 1997/1998: Aurora, in graniet en marmer, 4 meter hoog. Zoals al mijn poorten met een zo smalle doorgang dat je alleen in je geest er doorheen kunt gaan.

In Friesland heb ik meerdere opdrachten mogen realiseren zoals o.a. het beeld van Fedde Schurer in Heerenveen (1974) en de Kaatsers in Franeker (1978). Maar ook elders o.a.in Utrecht, Eindhoven, Maastricht. Naast beelden heb ik penningen gemaakt, zowel in opdracht als vrij werk. Daar heb ik enkele mooie prijzen mee gewonnen.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors