Ellen de Vries

Kunst discipline Fotografie Locatie Herenweg Kerk, Hollum Website www.ellendevries.com
Ellen de Vries

Ellen de Vries is zowel gediplomeerd fotograaf als ruimtelijk wetenschapper. Met deze achtergrond bestudeert zij de omgeving en legt haar beleving van het landschap fotografisch vast. Regelmatig gaat zij op ontdekkingsreis. Gedreven door nieuwsgierigheid en geleid door verwondering.

Vaak verblijft ze langere tijd op een plaats om het landschap op zich te laten inwerken. Dagenlang kan ze op zoek zijn naar dat beeld dat de ultieme verwondering bij haar oproept. Zo verbleef ze 2 maanden in Noorwegen om daar het landschap en het blauwe licht te bestuderen. Ze houdt van stilte in het landschap en moet ook eerst rust in zichzelf ervaren om het daarna vast te kunnen leggen.

Ellen is in het tijdperk van de analoge fotografie begonnen en werkt nog steeds analoog, Ze werkt op dia, omdat ‘je hiermee de kleuren goed vangt’. Op een rolletje zitten 12 opnames, waarvan je pas na ontwikkeling in het vaklab het resultaat ziet. Dus, ‘je hoeft tijdens het fotograferen niet op een schermpje te kijken en je bent echt bezig met wat er vóór je gebeurt’. Beeldbewerking achteraf en enscenering van foto’s doet Ellen niet; ze streeft naar pure fotografie.

Alle foto’s zijn vierkant. Dit komt doordat zij fotografeert met een Hasselblad-camera. Artistiek gezien past dit formaat bij haar. Het is een bepaalde manier van kijken. ‘Ik kijk vierkant’ is Ellen’s statement. Wat opvalt, is dat in haar fotografische landschappen geen mensen voorkomen. Die zouden haar toegeëigende stille wereld verstoren. 

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors