Egbarta Veenhuizen

Kunst discipline Tekeningen, Grafiek Locatie Juttersmuseum, Buren Website www.egbarta.nl
Egbarta Veenhuizen

Egbarta Veenhuizen exposeert met werk, geïnspireerd door twee reizen naar Groenland. In het Juttersmuseum Swartwoude in Buren zijn onder meer een serie reistekeningen, portretten en litho’s te zien. De reistekeningen - in pastel en inkt uitgevoerd - werden dit jaar gemaakt in Groenland; impressies van landschappen en van situaties zoals een Inuit met zijn hondenslee.

De met de hand ingekleurde litho’s tonen een jonge Hidde Dirks Kat, walvisvaarder van Ameland uit de achttiende eeuw. Vanaf 2016 maakte Egbarta een serie tekeningen van de Inuit en Hidde Dirks Kat in het kader van het project HDK2018 (www.eilandvan.nl). Er hangt een groot portret, door haar gemaakt, in museum Sorgdrager in Hollum.

Geraakt door de veelal eenzijdige oriëntatie op mannelijke ‘poolhelden’ (in films, literatuur en reisverhalen) besloot zij voor haar werk ook op zoek te gaan naar vrouwen die een rol van betekenis hebben gespeeld in de exploratie van Arctische gebieden.

Eén van hen is de steenrijke, Amerikaanse Louise Arner Boyd (1887-1972) die een aantal expeditie schepen financierde voor wetenschappelijk onderzoek in Oost-Groenland, die zelf ook onderzoek deed en in 1955 als eerste vrouw over de Noordpool vloog. Van haar zijn enkele portretten te zien, uitgevoerd in Oost-Indische inkt en pastel.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors