Björn Carlén

Kunst discipline Digitaal/ Airbrush Locatie Ameland State, Nes Website www.bjorn-carlen.se
Björn Carlén

Kenmerken: ”Balans, ritme, orde, geheel, absolute duidelijkheid maar toch dubbelzinnigheid. Symbolische afbeeldingen. In de afgelopen jaren figuratieve vormen. Ik heb ongeveer 60 jaar als kunstenaar (schilder en grafisch kunstenaar) gewerkt. Mijn opleiding was van 1953 tot 1959 bij Konstfackskolan in Stockholm, Zweden. Op deze tentoonstelling toon ik foto's in de technieken "SERI FOIL GRATHY" (= handgekleurde zeefdruk) en "DIGITAAL SCHILDERIJ".

Iets over de technologie Digitaal schilderen (Giclée Fine Art) De afbeelding wordt rechtstreeks op de computer gemaakt. De penselen en tekengereedschappen zijn te vinden in de "Photo Shop". Hier doe ik ongeveer hetzelfde werk op het scherm als anders met de airbrush-spuit op het canvas als ik een schilderij maak. De werkuren van mijn foto's variëren tussen 50 en 200 uur. Het afdrukken gebeurt vervolgens in een "Epson Stylus Pro 7900" met archieven en lichtbestendige "Ultra-Chrome" -kleur en de nieuwe K3- en HDR-inkt. Minimaal 75 jaar duurzaamheid in normale verlichting zonder kleurveranderingen, waarschijnlijk aanzienlijk langer volgens nieuwe testresultaten. De afbeelding is ondertekend en genummerd op de achterkant.

Het voordeel van deze methode is dat ik een duurzamere druk krijg dan met traditionele grafische methoden. Ik hoef niet de hele editie tegelijk te maken zoals bij zeefdrukken. Ik kan de editie in verschillende formaten distribueren. Ik vermijd alle ongezonde oplosmiddelen (verdunner, terpentijn, bijtende soda, enz.) In verband met de productie. Ik krijg een superfijne print die bij mijn techniek past als de hand in de handschoen.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors