Anneliet van Beelen

Kunst discipline Installatie, Fotografie Locatie Kunstmaand Ameland Website www.vanbeelen.nu
Anneliet van Beelen

Mijn laatste zwangerschap liet sporen na rond mijn navel, die er opeens ouder uit zag dan de rest van mijn lichaam. Wat bij mij de vraag opriep: kun je aan de navel zien hoe oud iemand is? Ik besloot navels te gaan fotograferen. De navel is het enige spoor op het lichaam dat achterblijft van de geboorte. Die geboorte herdenken we ieder jaar op onze verjaardag en het is dus logisch om als meetdatum de verjaardag te nemen. Bovendien verschillen de oplopende navels zo exact een jaar van elkaar.

De navel is het eerste litteken dat je als mens oploopt. De meeste littekens vervagen met de tijd, sommige verdwijnen zelfs helemaal. Zo niet de navel: die wordt hoogstens moeilijker waarneembaar door omliggend buikvel. Bij oudere mensen krijgen we hem zelden of nooit meer te zien, maar hier nu wel. Kun je zien aan een navel hoe oud zijn drager is? Oordeel zelf.

De foto’s, oplopend van 1 tot 80, zijn genomen precies op de dag dat de bezitter van de navel de bijbehorende leeftijd bereikte, dat wil zeggen op zijn of haar verjaardag: jarige navels dus.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors