Anneke de Witte

Kunst discipline Beelden Locatie Galerie November, Nes Website www.annekedewitte.nl
Anneke de Witte

Het landschap en de natuur zijn een belangrijke inspiratiebron binnen mijn werk; de invloed van de mens op het landschap naast de kosmische verbondenheid als je je erin begeeft. Het beleven van de oorsprong en de geschiedenis van je eigen zijn en de wereld om je heen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de vliedbergen in het landschap van mijn jeugd, waarvan ik overtuigd was dat ze de dieren beschermden tegen opkomende springvloeden. Tot ik de ontdekking deed dat ze in werkelijkheid opgeworpen waren om te vechten. De vliedbergen bleken kasteelbergen te zijn. Plotseling transformeerde het gehele landschap voor mijn ogen.

De fortificaties en kasteelvormen binnen mijn werk lijken een logisch gevolg van deze ontwikkeling, maar kastelen hebben altijd mijn aandacht getrokken. Ik beschouw vestingswerken als sieraden in het landschap. Ze schitteren al van verre tegen de horizon en stralen macht en aanzien uit.

Mijn fortificaties hangen aan de muur of delen zich, groeien ter plekke. Geometrisch architectonische vormen worden organische structuren. Ze nemen strategische plekken in en versterken natuurlijke en culturele barrieres.

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors