Workshops en lezingen

Workshops 2021

Wilt u tijdens Kunstmaand Ameland 2021 ook aan het werk?

Wilt u een lezing van een kunstenaar bijwonen? Dat kan!

Dit jaar zijn er een aantal kunstenaars die tijdens de Kunstmaand één of meerdere workshops gaan geven en/of een lezing gaan doen.

Gerdie de Jong
De Walvis bij Natuurcentrum Nes
Performances 

Bring back the Ocean!

Een interactieve performance van de kunstenaars Joris Collier en Gerdie de Jong.
Neptunus en Aphrodite wachten op u.
Het Natuurcentrum Ameland te Nes, in de walvis.
Elke zaterdag- en zondagmiddag in november van 13.00 tot 17.00 uur
Gratis entree of een vrijwillige bijdrage
 
 
Yuriko Miyoshi
’t Nije Huuske, Buren
JAPANSE HOUTSNEDE / MOKU-HANGA DRUK-DEMONSTRATIE

Yuriko Miyoshi geeft een demonstratie waarbij bezoekers gemakkelijk de wereld van Ukiyo-e prenten kunnen ervaren. Iedereen kan zelf een mooi kaartje drukken op washi, Japans papier, en mee naar huis nemen. Voor iedereen, van kinderen tot volwassenen, van niet-kunstenaar tot artiest. Het is niet nodig om vooraf te reserveren. De bezoeker kan binnenlopen en ter plekke aansluiten. Bezoekers kiezen eerst welke papierset ze willen. Na een korte uitleg en demonstratie gaan we, met behulp van al gesneden platen, als suri-shi (de drukker) proberen de houtsneden met mooie Japanse klassieke ontwerpen af te drukken. Dat doen we met inkten op waterbasis, yamato nori (niet-toxische lijm) en paardenharen borstels. En we drukken op Japans papier met een baren (een Japans traditioneel instrument).

19 en 20 november 11-13 en 14-16 uur, zondag 21 november 12-17 uur Kosten: 4.50, 12.50 of 33 euro afhankelijk van het aantal kaarten. De kosten zijn voor de kaarten, inclusief sekishu kozo, een traditioneel handgeschept papier, door Unesco geregistreerd als immaterieel cultureel erfgoed.

Lezing door Rieke van der Stoep
Restaurant Neighbours Grill & Bites Strandweg 65b Buren
Lezing: Beeldspraak in brons en andere materialen

 

Rieke van der Stoep (1953) is al meer dan 25 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. Haar filosofische en holistische benadering van hoe de denkende mens zich verhoudt tot zichzelf, de ander en de wereld om hem/haar heen, loopt als een rode draad door haar werk. De kwetsbaarheid en de kracht van vooral de vrouw krijgt hierin van Rieke vaak de hoofdrol. In haar vormgeving maakt zij veelvuldig gebruik van een geometrische en grafische beeldtaal. De cirkel is een steeds terugkerend element dat voor haar als symbool staat voor het vrouwelijke en oneindige, maar ook voor het denken en voelen. Daarbij geven haar eigen beeldtaaltekens onze geconditioneerde manier van denken en voelen aan. In haar recentelijk werk in brons laat zij soms de giethuid op het beeld. Hiermee benaderd zij de mens nog dichter op de huid. Ook maakt zij regelmatig gebruik van diverse andere materialen als dragers voor haar beeldende zeggingskracht.

Haar vrije werk wordt getoond via gerenommeerde galeries, kunstbeurzen en evenementen in binnen -en buitenland. Ook werkt zij in opdracht voor particulieren en bedrijven. En geeft zij lezingen op aanvraag. Tijdens haar powerpoint lezing neemt zij u mee in haar wereld van de beeldende kunst, waarin zij o.a. haar werk als beeldend kunstenaar toelicht. Ook laat zij a.d.h.v. diverse voorbeelden zien hoe een bronzen beeld tot stand komt.

KUNST ARRANGEMENT in BUREN

Tijdens de november Kunstmaand kunt u lekker eten en drinken in restaurant Neighbours in Buren én terwijl een bijzondere lezing bijwonen van beeldend kunstenaar Rieke van der Stoep. Tijdens haar powerpoint lezing neemt zij u mee in de wereld van de beeldende kunst, waarin zij o.a. haar werk als beeldend kunstenaar toelicht. Ook laat zij a.d.h.v. diverse voorbeelden zien hoe een bronzen beeld tot stand komt.

Zondagochtend 7, 14, 21 en 28 november
11.00 uur koffie met lekkers
11.00/11.30 tot 12.00/12.30 uur lezing
Aansluitend brunch/lunch
Prijs p.p. € 22,50 - incl. 1 drankje bij lunch
 
In verband met de nieuwe maatregelen kan onderstaande niet meer plaatsvinden. 
Mocht het mogelijk zijn om op alternatieve data & tijden te organisteren, dan wordt dit gepubliceerd via deze website.
 
Dinsdagmiddag 2, 9, 16, 23 en 30 november
17.00 uur starten met een borrel en hapje
Van ongeveer 17.30/18.00 tot 18.30/19.00 uur lezing
En aansluitend diner Prijs p.p. 27,50 - excl. drankjes

Een dag voorafgaand aan de lezing dient u zich aangemeld te hebben, via Neighbours Neighbours Grill & Bites 0519 – 542861 lekkereten@neighbours.nu

Hollum, Boomhiemke

Botanical Print project

Botanische print
Ook wel ecoprint genoemd, op papier en stof
Tijdens Kunstmaand Ameland bij Boomhiemke Hollum

Botanisch printen of ecoprint, is in ieder jaargetijde anders. In het voorjaar hebben we vaak jonge plantjes en nieuwe bloemen die weer andere kleuren geven dan de bladeren in het najaar. Met behulp van bladeren en bloemen maken we afdrukken op textiel en papier. Dit gebeurt met de natuurlijke verfstoffen in de plant. Stoffen worden ‘voorgebeitst’ waardoor ze de plantaardige kleurstoffen beter opnemen en ook vasthouden. Het materiaal is daardoor ook goed wasbaar.

Ochtend- of middagworkshop Botanisch printen

In een workshop van 2.5 uur kunnen we een vel papier en een lange lap bedrukken en een lap met spiegelbeeld. Het materiaal wordt gekookt of gestoomd in een pan. Het is een workshop die je later ook thuis uit kunt voeren. Je kunt zelf bladeren en bloemen meenemen, maar er is eventueel ook materiaal aanwezig.
Kosten: € 30.00
Dit is inclusief vel papier, voor-gebeitste stof, alle benodigde gemeenschappelijke materialen, kopje koffie of thee, informatie over geschiktheid van de bladeren

Dagworkshop Botanisch printen en verven

In een hele dag, zes uur, kunnen we natuurlijk veel meer doen. Ook dan bedrukken we een vel papier, een lange lap, en een lap met spiegelbeeld. We werken in de middag met de zogenaamde ‘dekens’ en bedrukken stof én natuurlijk geverfde stof. Eventueel kun je ook een zijde sjaal bedrukken (tegen kostprijs €15). Je krijgt wat informatie mee op papier en kunt de workshop thuis ook uitvoeren. Kosten € 70 Dit is inclusief vel papier, voor-gebeitste stof, alle benodigde gemeenschappelijke materialen, koffie of thee, informatievel over geschiktheid van de bladeren. Exclusief eventueel te bedrukken zijde sjaal.

Vrij inloopmoment.

Tijdens de gehele periode kan men een printrol in de pan mee laten pruttelen. Daarvoor zijn speciale printsets te koop. Je bewerkt de stof en het papier en komt anderhalf uur later terug om je eigen rol uit te pakken. Óf je stopt je rol in de pan en kiest één van de geprintte sets uit. Zodat je niet hoeft te wachten op het resultaat, maar dit meteen mee naar huis kunt nemen. Kosten: €17.50

 

datum & tijd   kosten
woe 3 november 10.00u ochtendworkshop € 30,- 
vrij 5 november 14.00u middagworkshop € 30,- 
zat 6 november 10.00u dagworkshop € 70,- 
zon 7 november 10.00u ochtendworkshop € 30,- 
     
vrij 12 november 14.00u middagworkshop € 30,-
zat 13 november 10.00u dagworkshop € 70,-
zat 13 november 10.00u ochtendworkshop € 30,-
zon 14 november 10.00u ochtendworkshop € 30,-
     
vrij 19 november 14.00u middagworkshop € 30,- 
zat 20 november 10.00u dagworkshop € 70,- 
zat 20 november 10.00u ochtendworkshop € 30,-
zon 21 november 10.00u ochtendworkshop € 30,-
     
vrij 26 november 14.00u middagworkshop € 30,- 
zat 27 november 10.00u dagworkshop € 70,- 
zat 27 november 10.00u ochtendworkshop € 30,-
zon 28 november 10.00u ochtendworkshop € 30,-

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors