Remy van Kesteren

Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium in de klas van Erika Waardenburg en studeerde er in 2010 met de hoogste onderscheiding af. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. In 2012 behaalde hij 'summa cum laude' zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Van Kesteren heeft diverse prijzen gewonnen. Zijn vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld, van Europa tot de VS, Japan en Afrika. Op zijn zestiende debuteerde hij al in het Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Een jaar daarvoor speelde hij ter gelegenheid van de doop van Prinses Amalia en trad hij op in Carnegie Hall, New York. Op zijn 25e jaar besloot Remy een andere weg in te slaan met zijn muziek. Hij wilde zijn eigen muziek componeren, wat leidde tot Tomorrow Eyes (2016), het eerste album waarvoor Remy een aantal eigen composities maakte. En nu, in 2019, is er Shadows. Shadows is geen eindbestemming van die tocht, maar een tussenstation.

SHADOWS

Zijn nieuwe album Shadows (Universal) heeft Remy geproduceerd samen met de Engelse ex-DJ, singer-songwriter en producer Fink. ‘’Fink is altijd een grote inspiratiebron geweest, omdat hij geen grenzen lijkt te kennen binnen de muziek. Hij is zo'n veelzijdige muzikant, producer en zijn groove en sound herken je uit duizenden. Het was waanzinnig om zo intens met hem te werken aan Shadows, waarbij we allebei tot het uiterste gingen om samen een nieuwe wereld te creëren.’’ Remy vertelt over het schrijfproces van het album: ‘’Voor Shadows heb ik veel tijd uitgetrokken, want ik wilde me opnieuw uitvinden als musicus. Om dat te kunnen doen, heb ik de harp bijna een jaar laten staan en ben ik aan de slag gegaan op andere instrumenten. Ik ging piano-, gitaarspelen en zingen. Ook heb ik me verdiept in de synthesizer en het zelf produceren van nieuwe tracks.” Met zijn nieuwe album wilde hij een eigen universum creëren. Op dezelfde manier waarop hij als kind zich kon verliezen in het tekenen van landkaarten en fantaseren over de volkeren die er zouden wonen, was hij op zoek naar een parallelle wereld waar hij de luisteraar in mee kon nemen.

“Ik ben een muzikale verhalenverteller. Het is mooi dat mensen zich mijn muziek eigen maken en er hun eigen beelden bij vormen. Qua popmuziek ben ik opgegroeid met Radiohead en veel muziek uit de jaren ’80 zoals R.E.M. Ik vind Bon Iver en James Blake geweldig, met hen zou ik echt graag willen samenwerken. Als muziek puur en echt is, maakt het genre niets uit. Zo ben ik bijvoorbeeld ook erg geïnteresseerd in muziek uit andere landen, zoals Mali, en ik heb veel voeling met jazz.

’’ Drie jaar duurde Remy’s zoektocht naar zijn eigen sound. Optreden deed hij nauwelijks, zodat hij zijn focus goed kon vasthouden. Remy: “Verschrikkelijk vond ik het. Zonder harp was ik al mijn zekerheden kwijt. Klassieke muziek moet je gewoon spelen hoe het er staat, en dan heel goed. Maar nu alle noten uit mezelf moesten komen, twijfelde ik aan alles.” 

Remy van Kesteren - 9 november 2019 - Kunstmaand Ameland

Remy van Kesteren

Nederlands Hervormde kerk, Hollum

op zaterdag 9 november 2019 om 20:30

€ 25

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors