Lex ter Braak ( afgelast )

Lex ter Braak is schrijver en beeldend kunstenaar. Hij was ook directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht, directeur/ curator van de Vleeshal in Middelburg, directeur van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst; hij schrijft over literatuur en beeldende kunst en woont en werkt in Haarlem. Hij heeft vergelijkende literatuurwetenschap gestudeerd in Amsterdam en op de Rietveldacademie gezeten. Recent had hij in 2020 had een solotentoonstelling in Nieuw Dakota Amsterdam. In 2021 werd zijn werk door galerie dudokdegroot gepresenteerd op Art Rotterdam en de internationale fotobeurs Unseen.

Lex ter Braak zal tijdens de lezing zijn recent verschenen boek Levensvormen bespreken en voorlezen. Levensvormen is in 2021 bij Van Oorschot uitgeverij verschenen. Delen daarvan zijn eerder in de tijdschriften De Revisor en Terras gepubliceerd. Ook publiceerde hij Schaduw werk (2019) en Wordless (2018).

In de roman Levensvormen kruisen de wegen van de Duitse schrijver Julius Heine en de Nederlandse beeldend kunstenaar Simon Kiebert elkaar. Zij blijken meer gemeen te hebben dan aanvankelijk gedacht. Na een streek van Kiebert die Heine op de proef wil stellen, ontstaat er ruimte om elkaar direct of indirect de vragen te stellen die hen bezighouden. Wat is het leven, wat is de betekenis van kunst en literatuur daarin, wat is onze relatie met de natuur en welke rol speelt het onzichtbare? Kunnen wij wel iets weten en wat weten wij dan? Zij delen het idee dat zij niet meer dan snippers of fragmenten van een onkenbaar geheel kunnen overzien. Levensvormen is een rijk geschakeerd boek dat zich als een vlechtwerk openvouwt waarin de lezer als vanzelf draden, patronen en verbanden ontdekt. Het barst van de verhalen, parabels, beelden en vergelijkingen: een asymmetrisch schaakbord waar de lezer zijn eigen spel eindeloos op kan spelen.

 

 

Lex ter Braak ( afgelast )

Doopsgezinde kerk, Nes

op woensdag 24 november 2021 om 20:30

€ 15

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors