Jeroen Hofman

Jeroen Hofman werkt met een kraan vanaf grote hoogte maar tijdens deze Kunstmaand staat hij met beide benen op de grond.

Het perspectief van een luchtplatform

Of het nu gaat om het documenteren van de stadsparken van Amsterdam en Rotterdam of de Friese eilanden, ik heb een bijzondere methode: werken vanuit de hoogte, staand op een verhoogd platform. De moeite van het huren van een hydraulische takel voor elke shoot loont: vanuit vogelperspectief worden de architectuur van de parken of de uitgestrektheid en rust van de eilanden duidelijk zichtbaar. Het is een hoogte waarop je niet meer kunt verstaan wat de mensen beneden zeggen en de vogels boven je net buiten bereik zijn.

Tot nu toe fotografeerde Hofman op vergelijkbare manier de stad. Met Eiland kiest hij weloverwogen voor een andere omgeving.

Voor mijn laatste project, ‘EILAND’, bezocht ik de Friese eilanden in de Waddenzee. Ze zijn een populaire toeristische bestemming in Nederland. De eilanden zijn de perfecte natuurlijke ontsnapping; een plek waar eindeloze gedachten plaats maken voor eindeloze horizonten.

“Ik werd overvallen door de plotse leegte en rust. De weilanden met schapen, de weidse door getijdenstromen mooi gevormde duinlandschappen. De snelle wisselingen van het weer. Spectaculaire wolkenluchten die in razend tempo de zon het landschap laten schilderen. Regenbuien, windstoten en de geur van dennenbomen meegevoerd op de zilte zeelucht. Rust”.

Inmiddels zijn enkele werken aangekocht door particuliere verzamelaars en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor zijn ambassades. Veel van mijn commerciële werk wordt mij aangeboden door mensen die mijn persoonlijke werk hebben gezien en mijn stijl of esthetische vingerafdruk willen opnemen in hun producten of projecten.

Jeroen Hofman

Doopsgezinde kerk, Nes

op woensdag 2 november 2022 om 20:30

€ 10

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors