Artistiek leider: Gitte Brugman

De afgelopen jaren bezocht Gitte Brugman verschillende keren Kunstmaand Ameland. Niet de enige kunstmanifestatie in Friesland (of daarbuiten), maar wel een heel bijzondere vanwege de gang naar het eiland en de locaties daar. Ze was elke keer verbaasd over de kwaliteit en diversiteit van de kunst die ze er zag.

En ze heeft in haar leven heel wat kunst gezien, op bescheiden schaal zelf kunst (fotografie) gemaakt, en via haar werk op de cultuurredactie van de Leeuwarder Courant veel kunstenaars en galeriehouders ontmoet. Het leek haar altijd geweldig om kunstenaars die dat verdienen een podium te geven. In haar hoofd worden soms de mooiste combinaties geboren, van die ene kunstenares met haar bijzondere objecten en de schilderijen van die stille schilder... Of van foto’s en gedichten, textiel en steen. Toen bleek dat Kunstmaand Ameland nog een artistiek leider zocht, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. Hier was dat podium!

Er gingen opeens allemaal deurtjes open in haar hoofd. Ze had net een paar andere projecten afgerond en deze kans kwam op het juiste moment. Op de boot van Ameland naar Holwerd tikte ze een brief, en een paar weken later kreeg ze een uitnodiging. Het resultaat weet u al: ze kreeg de baan.

Dit voorjaar begon het feest: van selecteren, ateliers bezoeken, kunstenaars bedanken en benaderen, combinaties bedenken. Er gingen uitnodigingen de deur uit naar kunstenaars in het Zweedse Göteborg en op het Deense eiland Bornholm. Tot november werkt ze met de selectiecommissie aan de vormgeving.

Ondertussen kijkt ze zo nu en dan al even vooruit naar 2018, het jaar dat Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is. Al zit Kunstmaand Ameland aan de staart van alle activiteiten, de Kunstmaand wil wel uitpakken met bijzondere plannen.

Artistiek leider: Gitte Brugman - Kunstmaand Ameland 2017

 

 

Kunstmaand Ameland wordt mede mogelijk gemaakt door

Ontdek de verhalen van de sponsors