Header afbeelding Jan Hofman
Jan Hofman

Jan Hofman

Kunst discipline: Grafiek

Locatie: Ostrea, Nes en Klein Vaarwater, Buren

Website: Website kunstenaar

Jan Hofman

Na mijn opleiding aan Academie Minerva in Groningen (afgestudeerd in 1965) ging ik studeren aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (postacademieopleiding, afgestudeerd in 1970). Mijn specialisatie is Grafische Technieken.

Een belangrijk thema is het ontstaan van nieuw leven. Mijn onderwerpen ontleen ik vaak aan de natuur, maar ook maak ik gebruik van gevonden materialen.

Op de Jan van Eyck Academie was Van Bracht een belangrijk docent voor mij. Vlak voor zijn overlijden heeft hij mij zijn recepten op het gebied van grafische technieken gegeven. Met deze recepten werk ik nog steeds.
Een andere leermeester is de kunstenaar Hercules Seghers (1589-1638). Hij heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van grafische technieken. Van hem heb ik onder andere het maken van afdekvernissen geleerd, met ingrediënten als Syrisch asphalt, Balsumhars en natuurzuivere terpentijn.
Het drukprocedé dat hij beschrijft, pas ik als volgt toe. De ingrediënten verwarm ik au bain marie, waarna ze in vloeibare vorm op etsplaten (zink) aangebracht worden. Na afkoeling kan op de plaat getekend (gekrast) worden. Daarna gaat de plaat in een zuurbad (salpeterzuur). Het zuur zorgt voor etsing. Als de gewenste diepte is uitgebeten, wordt de afdeklaag met terpentine verwijderd. Vervolgens wordt de zinkplaat verwarmd, en met etsinkt ingesmeerd. De inkt wordt van de etsplaat afgeslagen, maar blijft in de dieptes zitten.
Een nacht van tevoren wordt het etspapier geweekt in een waterbak.
De afgeslagen etsplaat komt op de etspers te liggen, met daarop een vel vochtig papier en een laag vilt. Dit samen gaat door de drukpers, die ik met de hand bedien. Het vilt en de druk van de pers zorgen samen voor een afdruk.
Kleurenetsen ontstaan door 3 tot 4 platen met verschillende kleuren over elkaar heen te drukken, tot ik het gewenste resultaat heb bereikt.

Etsinkten maak ik zelf. Daarvoor gebruik ik kleurpigmenten, vermengd met onder andere lijnstandolie, natuurzuivere terpentijn en een vleugje ricinusolie. De etsinkten zijn bij TNO in Delft gekeurd op lichtbestendigheid. Ze zijn beoordeeld als zeer kleurecht.
Mijn etsen druk ik in kleine oplagen. Elke afdruk in een oplage is uniek.

Deze kunstenaar werkt als Artist in Residence in een Welness Boerderij bij Kein Vaarwater in Buren:

Welness Boerderij Datum Kunstenaar  
1 1 t/m 30 nov. Jan Hofman Groot formaat grafiek
2 1 t/m 13 nov. Monique Verbruggen Caleidoscopen
  15 t/m 20 nov. Saskia Wagenvoort Fotografie
  22 t/m 30 nov. Antoinet Deurloo Schilderen met en op porselein
3 1 t/m 30 nov. Hanneke Roelofsen Houtbewerken, vilten, tekenen