Header afbeelding Barbara Broekman
Barbara Broekman

Barbara Broekman

Kunst discipline: Design

Locatie: Nederlands Hervormde Kerk, Ballum

Website: Website kunstenaar

Over Barbara Broekman

Het werk van Barbara Broekman levert een baaierd aan associaties op. Het weerspiegelt een eigentijdse en onafhankelijke geest. Broekman neemt positie als een intermediair tussen domeinen die binnen de klassieke kunsthistorie lange tijd strak omkaderd waren. In haar oeuvre versmelten inhoud, vorm en functie, hoge en lage cultuur, haar eigen gedachtewereld en de productie door anderen, Nederland en de wereld, autonome en toegepaste kunst, haar eigen handschrift en dat van anderen, banaliteit en uniciteit, het Apollinische en dionysische. De interactie tussen die domeinen, levert onder strakke regie van Broekman een nieuwe werkelijkheid van grote visuele kracht en inhoudelijke gelaagdheid.

In relatie met de toeschouwer zijn voor haar de elementen herinnering, herkenning, associatie en emotie belangrijk. Ze grijpt met enthousiasme terug naar allerlei beelden uit de actualiteit en de cultuur historie. Ze zet deze beelden naar haar hand en het medium textiel wordt uit de context getrokken.

Hoewel ze met een zeer divers palet van harde en zachte materialen werkt, neemt textiel een bijzondere plaats in binnen Broekman’s oeuvre. De trage totstandkoming van een handgemaakt textiel werk is een tegenhanger voor de instant bevrediging en overconsumptie van onze tijd. Het geeft het werk een doorleefd en doorwrocht karakter dat we niet vaak meer tegenkomen.

Voor Barbara is textiel het medium van de menselijke maat: In iedere cultuur wordt dagelijks textiel gebruikt. Met oneindige verschijningsvormen door variatie in patronen en technieken, vertegenwoordigt het de scheppende kracht van de mens. Wij hebben in ons dagelijks bestaan te maken met de onderwerpen die Broekman in haar werk aansnijdt: liefde, dood, geboorte, verlies en de verhouding tussen de seksen. Ze spiegelt haar eigen ervaringen en verlangens aan deze universele emoties en thema’s.

Selectie bedrijvencollecties en museale collecties waarin het werk van BB is opgenomen:

Amsterdam Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Textiel Museum Tilburg, Cooper Hewitt Museum New York, Delta Lloyd, Rabobank, ABN-AMRO Bank, Shell, Deloitte, Menzis, KPMG, AvL ziekenhuis, Ministerie BUZA, Interpolis/Achmea, Van Lanschot bankiers, DSM, Centraal Belasting Gebouw Amsterdam, Menzis, UvA.